Lepsze od jajecznicy i jajek na miękko. Jajka po turecku wyglądają i smakują, że palce lizać
Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom jajek. Wszak jedzą je na tyle często, że klasyczna jajecznica czy jajka gotowane dawno mogły im się znudzić. A potrawa zapożyczona z kuchni śródziemnomorskiej, czyli jajka po turecku, jest nie tylko smaczna, ale też wygląda bardzo apetycznie. I co najważniejsze robi się ją dość szybko i prosto i z niewyszukanych składników.
Jajka po turecku – co to za potrawa?
Jajka po turecku to danie pochodzące z Turcji. W oryginale nazywa się Cilbir. To tak naprawdę jajka w koszulce, zwane inaczej poszetowymi, podane w dość charakterystyczny sposób – z kremowym sosem jogurtowym i polane palonym masłem. Potrawa zachwyca niezwykłym smakiem i bardzo apetycznym wyglądem. Zwłaszcza że serwuje się ją posypaną zieleniną, w towarzystwie chrupiącego pieczywa.
Jak przygotować jajka w koszulce?
Jajka w koszulce to w skrócie mówiąc, jajka gotowane bez skorupek. By cała operacja się udała, trzeba jajkom stworzyć odpowiednie warunki. Jajka w koszulce gotuje się w wodzie zakwaszonej octem. Ocet przyspiesza bowiem ścinanie się białka, dodaje im też wyraźniejszego smaku. Na 1 litr wody stosuje się 2 łyżki octu spirytusowego lub 3-4 łyżki octu winnego albo jabłkowego.
Przy przygotowaniu jajek w koszulce ważny jest też wir. Chodzi o wir wytworzony przez zamieszanie łyżką gorącej, zakwaszonej wody. Ostrożnie wlewa się w niego wybite jajko. Wir ten krążąc wokół jajka powoduje odpowiednie rozprowadzenie białka wokół żółtka. Prawidłowo ugotowane jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko, a dokładnie w jego środku powinno się znajdować półpłynne żółtko.
Jak krok po kroku zrobić jajka po turecku?
Przygotowanie jajek w koszulce najlepiej zacząć od sporządzenia sosu jogurtowego i palonego masła. Potem przychodzi czas na ugotowanie jajek w koszulce i ułożenie wszystkiego na talerzu.
Przepis: Jajka po turecku
Jajka w koszulce z sosem jogurtowym i palonym masłem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- turecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 l wody
- 2 łyżki octu spirytusowego lub 3 łyżki octu winnego
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
- szczypiorek
- 4 grzanki z bułki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosu jogurtowegoCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do jogurtu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż go na 4 talerzyki.
- Przygotowanie jajek w koszulkachW wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej ocet. Jajko wybij ostrożnie do miseczki. Wodę zamieszaj łyżką, by powstał wir. Wlej w niego ostrożnie jajko i gotuj 2-3 minuty, aż białko jaja się zetnie. Jajko wyłóż na jeden z talerzyków z sosem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 jajka, gotując je w tej samej wodzie.
- Przygotowanie palonego masła i podawanie potrawyMasło rozpuść na patelni, lekko podgrzej, by zbrązowiało. Dodaj do niego trochę papryki, zamieszaj. Masłem polej jajka. Posyp je posiekanym szczypiorkiem, podawaj z grzanką.
Wskazówka: Im świeższych jaj użyjesz do przygotowania jajek w koszulce, tym jest większa szansa, że się udadzą. Świeże jajka mają bowiem galaretowate białka, które dobrze przylegają do żółtek. Więcej szczegółów na temat rozpoznawania, czy jajka są świeże, znajdziesz w naszym artykule.